31 views 25 sec 0 Comment

Kush thotë se cili është interesi kombëtar?

- 28/10/2023

Kur ideologët e VMRO-DPMNE-së shkruajnë se partia do t’i përfaqësojë dhe mbrojë interesat shtetërore dhe kombëtare maqedonase, nënkuptojnë maqedonizmin, përkatësisht nacionalizmin, që sigurisht nuk është ideologjia e vetme dhe opsioni politik. Pretendimet e përhapura nga rrethi i MANU-së, se tezat e mbrojtura nga maqedonizmi janë të vërtetuara shkencërisht nga shkenca maqedonase dhe ajo botërore, janë qesharake.Tema e interesave kombëtare u ngrit si feniks në debatin për garancitë kushtetuese të të drejtave të minoritetit bullgar. Nuk mbeti asnjë parti politike apo politikan që të mos thoshte se po mbronin interesat kombëtare, dhe se dikush tjetër po “i shiste”. Kush thotë se cili është interesi kombëtar? Në teorinë politike, ekziston një konsensus se interesi shtetëror zakonisht përcaktohet nga qeveria. Le të themi se “kryerja e suksesshme e negociatave të anëtarësimit me Bashkimin Europian”, që qeveria aktuale e ka vendosur si prioritet strategjik në programin e saj, është një interes shtetëror.

Comments are closed.