FEATURED
- 18/04/2024
16 views 3 min

Çfarë mund të bëjnë mediat dhe gazetarët për t’u ballafaquar më mirë me ndikimet e huaja malinje dhe dezinformatat? Për këtë çështje, në Poligraf biseduam me Dejan Georgievskin nga Qendra për Zhvillimin e Mediave, e cila së fundi ka promovuar “Doracakun për verifikimin e dezinformatave dhe manipulimeve mediatike”.

FEATURED
- 17/04/2024
21 views 2 min

Edhe për rastin me vrasjen e vogëlushes Danka në Serbi, më tepër media në vend dhe rajon botuan shumë spekulime dhe informacione të gabuara. Për shembull, më 4 prill 2024, disa media në vend botuan tituj se mediat në Serbi kanë botuar fotografi të të dyshuarve për vrasjen e Dankës. Agjencia “Makfaks” publikoi tekst për “vrasësin e dytë […]

FEATURED
- 16/04/2024
17 views 2 min

Pas arrestimit të gazetarit Furkan Saliu, ai u bë shënjestër e të pavërtetave dhe dezinformatave të shumta, si në rrjetet sociale, ashtu edhe në media. Për shembull, në emisionin “Vetëm e vërteta” më 8 prill 2024 në TV Kanal 5, i ftuari Dragan Pavlloviq Llatas pohonte se Furkan Saliu nuk është gazetar. “Nëse i shikoni faktet, që […]

FEATURED
- 11/04/2024
19 views 2 min

Në konferencën rajonale në Shkup me rastin e Ditës Ndërkombëtare të Verifikimit të Fakteve, përveç organizatave që veprojnë në këtë fushë, morën pjesë edhe përfaqësues të komunitetit ndërkombëtar, institucioneve dhe mediave nga vendi dhe rajoni. Në fjalimin e tij,  Ambasadori i BE në Maqedoninë e Veriut, Dejvid Gir, theksoi se verifikuesit e fakteve duhet të […]

FEATURED
- 10/04/2024
15 views 2 min

Mediat shpesh bien pre e teksteve satirike të 1 prillit, ditës së shakave, duke i botuar ato si lajme serioze. Kështu, më 1 prill 2024, portali “Fokus” botoi titullin: “Presidenti kroat dha dorëheqje”. Duke iu referuar mediave kroate, Fokus raportoi se “presidenti kroat Zoran Millanoviq papritur dha dorëheqje nga posti i tij”, dhe se “postin […]

FEATURED
- 09/04/2024
15 views 3 min

Lajmi për sulmin e armatosur mbi kryetarin e Komunës së Haraçinës, Ridvan Ibraimi ishte top temë në mediat e vendit dhe rajonit.  Edhe për këtë rast, në shumë portale u përhapën informata të pasakta dhe dezinformata. Pas sulmit më 1 prill 2024, më tepër portale në gjuhën shqipe botuan tituj të pasaktë se kryetari i komunës së […]

FEATURED
- 04/04/2024
19 views 4 min

Në Ditën Ndërkombëtare të Verifikimit të Fakteve, 2 Prill, në Shkup u mbajt konferenca rajonale “Mbrojtja e Demokracisë në Ballkan: Mbrojtja e Integritetit të Informacionit në Epokën Digjitale”, e organizuar nga Rrjeti Ballkanik për Luftën kundër Dezinformatave, ku morën pjesë ekspertë nga rajoni dhe BE që merren me verifikimin e fakteve dhe luftimin e dezinformatave, gazetarë, […]

FEATURED
- 04/04/2024
17 views 2 min

Lajm i vjetër – dezinformatë e re. Kjo është mënyrë e shpeshtë që e përdorin disa Fejsbuk faqe për të rritur lexueshmërinë dhe klikimet, duke dezinformuar publikun. I tillë është rasti me lajmin për tre shpërthime të fuqishme në veri të Kosovës, të cilin më 16 mars 2024 e botuan Fejsbuk faqet në gjuhën shqipe […]

FEATURED
- 03/04/2024
16 views 2 min

Edhe për sulmin e fundit terrorist në Moskë, disa media në vend vazhduan të transmetojnë në mënyrë jokritike pretendime të pabaza dhe dezinformata nga propagandistët rusë. Më 23 mars 2024, portalet Lokalno dhe Antropol raportuan në titull se sulmuesit në Moskë ishin ukrainas, duke transmetuar pohimet e propagandistes ruse Margarita Simonian. “Sulmuesit nuk janë nga ISIS, ata janë ukrainas”, […]

FEATURED
- 02/04/2024
17 views 3 min

Mediat shpesh vijnë në pozitë të përhapin dezinformata me transmetimin jokritik të deklaratave të pavërtetuara të liderëve të partive. Rast i tillë është intervista e “Fokus”-it me kryetarin e ri të partisë “E Djathta” (Desna), Toni Aleksovski, e botuar më 26 mars 2024. Ai në intervistë bën pohime të pasakta për ekstradimin nga Turqia të të dyshuarit […]